Nail Cocktail : 5 ok arra, hogy miért „ráncosodik” be a géllakk


Zsiros Anna a Nail Cocktail tulajdonosa magas színvonalra fejlesztette a körmözés műfaját. Manikűrös oldala, amelyen megmutatja bámulatos és egyedi munkáit 46.800 követővel rendelkezik. A következőkben Anna meséli el tippjeit azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes a géllakkot megfelelően használni, illetve milyen problémák léphetnek fel akkor, ha nem megfelelően alkalmazzuk ezt az anyagot.

A géllak már lassan több, mint 10 éve jelen van a műköröm piacon, az első üvegcséket egy népszerű amerikai márka kezdte el árulni, majd a különféle változatok sorra váltak elérhetővé más, nagyobb brandeknél is, egyre nagyobb szín választékban. Voltak professzionális márkák, akik a tökéletes minőségre törekedtek, viszont sajnos előfordult olyan is, hogy egy-egy üzlet minőségen aluli terméket próbált meg eladni.

Ez az anyag, ami nagyban megkönnyítette a szalonkörmösök életét, mára már több ezer színben kapható, a legtöbb helyen szerencsére minőségi formában. Néhány elvétett alkalommal azonban még mindig előfordul, hogy amikor a vendég kiveszi a lámpából a körmét, apró vagy akár vastag puklis ráncokat vélünk felfedezni a lakk felületén.

Ebből a problémából kifolyólag számtalan kérdés merülhet fel bennünk :  Mi történhet ilyenkor? Mitől lehet ez? Mit tehetünk, hogy ez a kínos jelenség ne keserítse meg a szalonmunkánkat?

A köröm felületén képződött géllakk “ráncokat”, vagy felpuklisodásokat néhány technikai malőr okozhatja, ami miatt sajnos újra kell kezdeni a köröm lakkozását.

A lereszelése is bosszúsággal jár, mivel akár reszelővel, akár csiszolófejjel esünk neki, a meg nem kötött részek teljesen beletapadnak a barázdákba és ennek köszönhetően már landolhat is a kukában a reszelő, vagy a csiszológyűrű. Ha karbid vagy kerámia fejünk van, akkor sem járunk jobban, hiszen ebben az esetben keserves takarítással, kapargatással és áztatással nyerhetjük vissza a tiszta állapotát.

Ahhoz, hogy ne szembesülj többet ezekkel a problémákkal, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnod!

1.Nem megfelelő köröm felület előkészítés:

Fontos, hogy a körömlemezt, vagy akár a műköröm felületét teljesen egyenletesre bolyhozzuk/reszeljük, hiszen, amennyiben hepehupás, dimbes-dombos felületet képzünk, a géllakkot nem tudjuk teljesen egyenletesen eloszlatni a körmön. Az egyenletlen eloszlás végett lesz ahol vastagabban és lesz, ahol vékonyabban kerül fel az anyag körmünkre. A gyűrődés pedig ott alakul ki, ahova vastagabban került az anyag, például egy nagyobb kráter esetén.

Ahhoz, hogy ezt a problémát elkerüld, próbáld alaposabban reszelni, és úgy kialakítani a formát, hogy az szabályos és egyenletes legyen. Ügyelj arra is, hogy a körömfelület, amire lakkozni készülsz, teljesen dehidratált legyen, semmilyen nedves területe, illetve olajos, zsíros felületrésze ne maradjon.

2.Nem megfelelő (Régi, vagy rossz) UV/led lámpa:

Ha az UV lámpádban már régen volt csőcsere, illetve, ha led lámpát használsz és nem mostanában vásároltad, könnyen lehet, hogy a fénye már nem olyan, mint új korában! A gyengébb fénysugár, nem képes egészen megkötni az anyagot, ami miatt ismét előjöhet a fent említett kellemetlen eredmény. Ha úgy érzed mindent helyesen csinálsz, mégis megjelennek az apró vonalkák a munkádban, ideje megvizsgálni a lámpáidat!

Amennyiben új elektromos eszköz vásárlását fontolgatod, érdemes 54 vagy afeletti Watt számban gondolkoznod.

3. A lámpába behelyezett nem megfelelő kéztartás

Sokszor hanyagul kerül a kéz a lámpába, hiszen az ember hajlamos a jobb kezét a jobb oldali, a bal kezét a bal oldali irányba billenteni, ami azt eredményezi, hogy a szélső körömsáncokat nem fogja elegendő mennyiségű UV/led fény érni.  A fenti mozzanat végett pedig a lakk nem szilárdul meg.

Mindenképpen kérd meg a vendéget, hogy egyenesen tartsa az ujjait úgy, hogy minden oldalt megfelelően érjen a fény. Ha kell, akkor minden alkalommal figyelmeztessük erre az illetőt!

4. Túl vastagon felkent anyagmennyiség

A zselélakkok, akárcsak a műköröm építő zselék, alulról felfele kötnek, ezért nagyon fontos, hogy a pigment anyagokkal színezett zselék esetében figyelj a vastagságra, mert egy bizonyos mennyiség után, a sok pigmenttől nem tud a fény mélyebbre hatolni. Ennek következtében a felület szilárdnak tűnhet, de a felszín alatti réteg ragacsos, folyós marad, amin megcsúszik a felső, már megkeményedett anyag.

Próbáld meg inkább több rétegben, a lehető legvékonyabban felvinni a színt.

5.Túl pigmentált géllakk

Vannak géllakkok, főleg a legújabb kollekciók darabjai között, amiknek az esetében a legjobb fedést úgy próbálják meg elérni, hogy akár egy rétegben is elég legyen azt a bizonyos színt felkenni. Ez a törekvés viszont sajnos sokszor a visszájára sülhet el, mivel annyi pigmentanyagot vegyítenek a lakkba, hogy az már nagyobb arányban tartalmaz színezéket, mint ahogyan azt kellene és nem engedi a fényt a réteg aljáig hatolni.  Ez a probléma végül azt eredményezi, hogy a géllakk már szinte képtelen megkötni, akármilyen erős is a lámpa. A problémás jelenséget leggyakrabban a fekete és a fehér lakkoknál tapasztalhatjuk, de egyre többet fordul elő a legtöbb népszerű szín esetében is.

Ahhoz, hogy ezt kiküszöböljük érdemes más termékkel próbálkozni, illetve kitapasztalni, hogy melyik a legmegfelelőbb számunkra.

5.+1   Leülepedett pigmentek

A géllakk általában közepes állagú, jól pigmentált, könnyen elterülő anyag, de hígabb állaga miatt a pigmentek könnyen leülnek az üveg aljára, így használat előtt mindenképpen alaposan rázzuk fel. A tökéletes eredmény eléréséhez érdemes felváltott kézzel, ujjanként lámpázni az első és a második réteget is, hogy a folyékonyabb állag nehogy a forma kárára váljon, esetleg oldalra folyjon és ne kössön át rendesen. Jó tudni azt is, hogy az anyag szintén megbőrösödik, ha a második réteg úgy kerül fel, hogy az előző még nem kötött meg rendesen. – Ebből kifolyólag szükséges lehet a rétegeket legalább 1,5 percig lámpázni.

Sokan az idő hiányában egyszerűen egy új réteggel vagy fényzselével próbálják meg elfedni a ráncokat, amitől valóban elhalványodnak, vagy akár el is tűnnek. Jobban járunk azonban, ha  inkább törekszünk ennek az elkerülésére és a professzionális munkára. Sajnos ennek a kis trükknek az eredménye az lesz, hogy már aznap vagy legalábbis pár napon belül leválik majd a meg nem kötött réteg. Akár a köröm közepéből is képes kiválni egy szelet, ha hibás volt a géllakkozási folyamat.

Az előbb említett pontok betartásával kiküszöbölheted azt, hogy a géllakk beráncolódása megnehezítse vagy netán tönkre tegye a munkádat! Ezeket a tippeket vendégként is érdemes betartanod, hiszen megkönnyítheted körmösöd dolgát, ha elmondod neki mit olvastál. Eredményes lakkozást kívánunk nektek! 😊

A Nail Cocktail Instagram oldalát  itt érhetitek el!
Zsiros Anna elérhetősége: csajszybarack92@freemail.hu