Légy elővigyázatos : Csaló sms – ek terjednek!


Az Influencer Magazin ezúttal egy nagyon fontos technikai dologra hívja fel a figyelmeteket! Az elmúlt napokban gyorsan elterjedtek a különböző, csomagértesítő üzeneteknek álcázott sms-ek, amelyek mobiltelefonjainkra érkeznek meg. Az esetre már a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kibervédelmi Intézete is felhívta a figyelmet, hiszen egyre több bejelentés érkezett feléjük a veszélyes üzenetekkel kapcsolatban.

Az üzenetek az Android és IOS rendszerekre is egyaránt veszélyt jelentenek. Az elküldők egy hivatkozás megnyitására veszik rá a felhasználókat, amelyen keresztül káros kódokat és programokat telepítenek az adott mobileszközökre. Az esetek többségében be nem fizetett / megérkező csomagküldeményre, vagy számlára hivatkoznak a csalók. Az álca része az is, hogy minden esetben magyar mobilszolgáltatótól érkeznek az üzenetek, illetve hogy a hivatkozások folyamatosan változnak.

A nemzetbiztonság azt tanácsolja, hogy semmiképpen ne kattintsunk rá, még a hivatkozásra se, hiszen ezzel letölthetjük azokat az applikációkat, amelyek károsak operációs rendszerünkre. Amennyiben ezt mégis megtesszük, azonnal forduljunk szolgáltatónk felé, és jelezzük neki ezt!

Forrás: Világgazdaság – SMS-ben próbálnak pénzt lopni a csalók , 2021.03.24 , https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/atveros-uzenetekre-figyelmezetet-a-szakszolgalat-3638344