Az Autizmus Világnapja!


Április 2 – án tartják az Autizmus Világnapját, amely 2007 – ben lett az ENSZ által is hivatalosan világnappá nyilvánítva. Célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, és segítse az ezzel küzdők megértését és elfogadását.

Jelképe a kék szín lett, amelyet a világon mindenhol alkalmaznak azért, hogy ezzel is kiemeljék a nap fontosságát. A nagyobb városok például kék színű fénnyel világítják ki ilyenkor az épületeiket, köztereiket, szobraikat, s ezen kezdeményezéshez már Magyarország is csatlakozott.

Országunkban létrejött továbbá az AOSZ, azaz az autisták országos szövetkezete, amely tagszervezeteivel együtt minden évben rendezvényeket szervez ezen a napon. Az autizmusnak jelenleg nincsen olyan gyógymódja, amely teljes felépülést eredményezhet, a legnagyobb javulást jelenleg a gyógypedagógiás módszerek, illetve viselkedésterápiák válthatják ki.

Egy másik szervezet az Együtt az Autistákért Alapítvány, amely szintén segít, a betegség elfogadásában, s megértésében. – Kampányaival például a tehetséges autisták kiemelt készségeire is felhívja a figyelmet! Ha csatlakozni, vagy adományozni szeretnénk ezen szervezetek számára, mindenképpen érdemes tájékozódnunk a fentebb megjelölt honlapokon.

 

Forrás: Webbeteg.hu ; Autisták Világnapja – Minden 100. ember érintett ; 2016.04.02 ; https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/19162/autistak-vilagnapja