Mi is az a BitClout? | Celebtőzsde


Sokan úgy gondolják, hogy elérkeztünk 2021 legnagyobb újításához; már ami a kriptovalutákat illeti! A BitCoin megjelenése után egy újabb őrület tombol, ami pedig nem más, mint a BitClout, amely két hete indult útjának.

A BitClout lényege az, hogy a felhasználók kedvenc hírességük részvényesévé válhatnak. Olyan ez, mint egy fajta celeb licit, celebtőzsde, hiszen egészen 15 ezer felhasználó profilja lett feltöltve a Twitterre Donald Trumptól például Katy Perryig. Természetesen a sztárok életében történő események és azok megosztása befolyásolja az ő árfolyamukat és értéküket így azok gyorsan változhatnak, akárcsak a valódi tőzsde esetében.

Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy vajon bűncselekménynek számít – e a BitClout találmánya, hiszen attól, hogy a kibertérben zajlanak le ezek a folyamatok, minden valós pénzzel történik. A feltöltött profilok tulajdonosai igazából soha nem csatlakoztak ehhez az oldalhoz, mégis haszonhoz juthatnak általa: Hogyha egy – egy celeb megtalálja önmagát és minél több kedvességet, illetve ajánlást posztol erről a kezdeményezésről, annál nagyobb százalékot kap profilja után. – Persze ez rossz hírek, kellemetlen dolgok megmutatása esetén, fordítva is igaz! A platformon továbbá a likeolás is pénzbe fog kerülni a lelkes rajongóknak.

A BitClout terében helyet kapnak kisebb, feltörekvő influencerek is, akiket ugyanúgy támogathatunk abban, hogy egy teljes profilt hozzanak majd létre.
Ebből kifolyólag kezdtünk el gondolkodni azon, hogy vajon hazai véleményvezéreink mit szólnának a BitClout működéséhez?
Az Influencer Magazin jövő heti cikkében elolvashatjátok, hogy hogyan vélekednek egyes magyarországi közszereplők a celebtőzsdéről.

A társadalom kíváncsian várja, hogy vajon minek a jelképe lesz ez a fajta újdonság. Meglehet, hogy rossz példát tükröz, hiszen az elnyomást illetve a társadalmi különbségeket hangsúlyozza, de az is előfordulhat, hogy az alkotók, tehetségek valós értékét emeli ki majd.

 

Forrás: Index.hu ; Botrányokkal indult az internetes celebtőzsde; 2021.03.31; https://index.hu/gazdasag/2021/03/31/bitclout-celebtozsde-kriptovaluta/