A magyar költészet napja!


Április 11 – én emlékeztünk meg A magyar költészet napjáról, amelyet 1964 óta ünnepelnek az országban. Ez a nap József Attila születésnapjával lett összekapcsolva a fentebb említett évben, ám már 1956 – tól kezdve is tartottak ünnepeket az alkalom kapcsán. A rendezvényeken ilyenkor mindig jellemző a versek felolvasása, saját költemények bemutatása, illetve a költők szerzeményeinek tolmácsolása.

A jellegzetes, hagyományok előtt tisztelgő nap különlegessége még az is, hogy a Kádár – korszakban született az ünnep és a rendszerváltás után is folytatódott. Az alkalom kapcsán előadóesteket, könyvbemutatókat, szavalóversenyeket, költőtalálkozókat is szívesen tartanak. Fontos dátum A magyar költészet napja életében az 1998 – as év is, hiszen ekkor tizennégy magyar költő közösen írt egy szonettkoszorút, amely ennek megfelelően tizennégy szonettből áll.

Az idő előrehaladtával az alkalom egyre inkább modernebb lett és ehhez kapcsolódóan manapság már sok vendéglátóhelyen lehet a kávéért, vagy az egyéb finomságokért verssel fizetni. Például több városban találhatunk elhagyott verses cetliket, verstöredékeket is ilyenkor az utcákon.  A Covid19 pandémia végett az elmúlt évben, 2020 – ban az ünnepség virtuális térbe került át. A közösségi oldalakon rengeteg költeményt olvashatunk ekkortájt, költőink,  illetve a fiatal, feltörekvő tehetségek tollából.

Forrás: Wikipédia, A magyar költészet napja, 2021. február 6., https://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_k%C3%B6lt%C3%A9szet_napja