Interjú Bíró Evelinnel!


Az Influencer Magazin következő cikkében Bíró Evelinnel készítettünk interjút, amelyben az Otthon Centrum Flórián cégénél végzett munkássága kapcsán arról kérdeztük meg, hogy szerinte hogyan alakult az ingatlanok helyzete a koronavírus alatt.

A pandémia mindenképpen befolyásolta az árakat és a különböző adásvételi helyzeteket, így nem csoda, hogy az ingatlanok területén is változást tapasztalhattunk.

A pandémia megjelenése után mennyivel, és hogyan lehetett először érzékelni az ingatlanpiacon bekövetkezett változást?

Több, mint 4 éve kerültem kapcsolatba az ingatlan értékesítéssel és harmadik éve dolgozom hivatalosan az Otthon Centrum Flórián téri irodájában.

Ezen az időszakon belül felsorolni is nehéz, hogy mennyi különleges impulzus hatott az ingatlanpiacra.

Az értékesítés a munkám kezdetén élte csúcspontját, ezután 2019 közepén a Magyar Állampapír Plusz bevezetése okán komoly megtorpanást tapasztaltunk. Eltűntek a piacról a befektetők, mely az addigra magasra ugró áraknak is köszönhető volt. 2019 utolsó és 2020 első hónapjaiban kezdett újra fellendülni a piac, amikor villámcsapásként megjelent a COVID Európában is.

Megnehezítette vagy esetleg könnyítette az ingatlanértékesítők munkáját a kialakult helyzet?

Március-Áprilisban, amikor a konkrét bezárások történtek, borúlátóan tekintettük az előttünk álló hónapokra.

A kezdeti sokk után az OC hálózata rendkívül gyorsan reagált és a higéniai változásokon túl, új innovációs megoldásokkal ( nagyszámú ingatlan-bemutató videók készítése online történő adásvételi szerződések megteremtése stb.) tartotta meg az üzletvitel folytonosságát. Ennek ellenére az eladók és a vevők közül is sokan kerülték a személyes kapcsolat megteremtését.

Véleményed szerint mikorra fog visszaállni az ingatlanpiac a koronavírus előtti helyzetébe?

Annak köszönhetően, hogy a vírus első hulláma az Európai méretekhez képest mérsékelt volt, hazánkban hamar visszaállt a piac a normál kerékvágásba.
Az előbb említett innovációk használata mindennapivá vált. A pandémia következő hullámai meglepő módon nem voltak hatással az ingatlanpiacra.

Közrejátszottak a kormány azon intézkedései, amiket a lakásépítési piac kapcsán meghoztak (pl: 5%-os áfa visszavezetése új építésű ingatlanok esetén, lakásfelújítási támogatás stb.) illetve a kedvező hitelkörnyezet.
Mindezek együttesen képesek voltak az ingatlanpiacon kompenzálni a járvány okozta nehézségeket.

Az én környezetemben is sokan kíváncsiak voltak arra, hogy mi várható a közeljövőben, de ezt egy ilyen változatos piaci környezetben nagyon nehéz megjósolni, viszont az eddigi tapasztalataimra hagyatkozva egyelőre középtávon inkább stagnálásra, esetleges minimális áremelkedésre számítok, minthogy jelentős mértékben bármilyen irányba is elmozdulnának az értékesítési árak.

Mindent összefoglalva nem kell félni a jelenlegi helyzetben az ingatlan vásárlástól. Sok változás történt a világban, de szerencsére az élet nem állt meg.

Nálam is a közeljövőben lesz aktuális a lakásvásárlás, remélem hamarosan meg is találom álmaim ingatlanját. Remélem tudtam segíteni kicsit tisztábban látni.

Bíró Evelin Instagram oldalát itt érhetitek el!