Madarak és Fák Napja!


Ma van a Madarak és Fák napja, amely a Föld napjának testvérünnepeként szolgál. Ez az emléknap az amerikai ünnep alapján született meg, így ahhoz kapcsolódik. Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon az első Madarak és Fák napját, amelyet nem más, mint a Párizsban 1902 – ben kötött egyezmény előzött meg. Az előbb említett egyezség kimondta azt, hogy azok a madarak, amelyek hasznosak a mezőgazdaságra külön védelmet és figyelmet érdemelnek.

Ezt az eseményt ma már számos iskolában és óvodában is megünneplik a gyermekek, azért, hogy többet tudjanak meg környezetükről illetve felhívják a figyelmet a madarak és a különleges fajok védelmére. Apponyi Albert volt az, aki ezt az eseményt iskolai keretek közé tette. Ő rendeletet adott ki, amely ki mondta, hogy minden év májusában vagy júniusában „természetvédő” és „erkölcsnemesítő” szellemben kell méltatni a Madarak és Fák Napját a népiskolákban.

A jeles nap bevezetése bizonyára mindenképpen emlékeztet bennünket arra, hogy milyen fontos az, hogy környezetünkre megfelelőképpen figyeljünk!

Forrás: Wikipédia.hu ; Madarak és Fák napja ; 2020.10.13 ; https://hu.wikipedia.org/wiki/Madarak_%C3%A9s_f%C3%A1k_napja